17/05/2020- 11:58:31

La Comunitat Valenciana canvia a la Fase 1 a partir de demà


La Comunitat Valenciana al complet es regirà a partir de demà per les mesures de confinament corresponents a la Fase 1, modificades en diverses disposicions finals de l'última Ordre publicada pel Ministeri de Sanitat en el Butlletí Oficial de l'Estat (B.O.E.) ahir de vesprada

 

Ahir, el Ministeri de Sanitat va publicar al B.O.E. l'Ordre SND / 414/2020, de 16 de maig, per a la flexibilització de determinades restriccions d'àmbit nacional establertes després de la declaració de l'estat d'alarma en aplicació de la fase 2 del Pla per a la transició cap a una nova normalitat, que entra en vigor a partir d'aquesta nit, a les 00: 00h. No obstant això, el document també incorpora disposicions addicionals que alleugen algunes de les mesures a seguir a partir de demà pels territoris que es troben a la fase 1, com la Comunitat Valenciana.

Així, la disposició final primera, introdueix modificacions en l'Ordre SND/388/2020, de 3 de maig, per la qual s'estableixen les condicions per a l'obertura a l'públic de determinats comerços i serveis, i l'obertura d'arxius, així com per la pràctica de l'esport professional i federat. Pel que fa a l'àmbit esportiu, es modifiquen el títol i els apèndixs 1 i 6 de l'article 8 d'aquesta Ordre, el principal canvi consisteix en que, a banda dels esportistes professionals, i els esportistes qualificats pel Consell Superior d'Esports com Esportistes d'Alt Nivell (D.A.N.) o d'interès nacional, els qualificats per les comunitats autònomes com Esportistes d'Alt Rendiment (D.A.R.) "podran realitzar entrenaments de forma individual i a l'aire lliure, dins dels límits de la província en que resideix l'esportista. Per a això:

  • a) Podran accedir lliurement, en cas que sigui necessari, a aquells espais naturals en què hagen de desenvolupar la seua activitat esportiva, com ara mar, rius, o embassaments, entre d'altres.
  • b) Podran utilitzar els implementos esportius i equipament necessari.

El desenvolupament dels entrenaments i l'ús del material s'han de fer mantenint, en tot cas, les corresponents mesures de distanciament social i higiene per a la prevenció del contagi del COVID-19, indicades per les autoritats sanitàries". Seguint aquestes mesures, l'entrenador podrà estar present durant els entrenaments, els quals no tenen límit d'horari o durada.

Es considera D.A.R. a la Comunitat Valenciana, als que figuren en la Llista d'esportista d'elit, publicada al DOGCV, en els nivells A i B. La llicència esportiva o el certificat d'Esportista d'Alt Nivell o d'Alt Rendiment seran suficient acreditació per a complir amb aquest requisit.

També queda modificat l'apartat 1 de l'article 9 d'aquesta mateixa Ordre, el principal canvi és que la resta d'esportistes federats, podran entrenar dins dels límits de la província en què tinguen la residència - i no el seu municipi, com s'establia en l'Ordre del 3 de maig-, de forma individual, en espais a l'aire lliure, dues vegades al dia, entre les 6:00 i les 10:00 hores i entre les 20:00 i les 23:00 hores.

A més, segons el BOE, "les comunitats autònomes i ciutats autònomes poden acordar que, en el seu àmbit territorial, les franges horàries previstes en aquest article comencen fins a dues hores abans i acaben fins a dues hores després, sempre que no s'incremente la durada total d'aquestes franges.

Per a realitzar aquests entrenaments, si cal, aquests esportistes podran accedir lliurement a aquells espais naturals en què hagen de desenvolupar la seua activitat esportiva com ara mar, rius, o embassaments, entre d'altres.

No obstant això, si en la modalitat esportiva practicada participessin animals, es podrà realitzar la pràctica a l'aire lliure, de manera individualitzada, en el lloc on aquests romanguen, mitjançant cita prèvia, i durant el mateix període de temps ". Igualment, es fa obligatori respectar la distància social i l'acreditació de federat a través de la llicència. No obstant això, no està permesa la presència d'un entrenador.

També s'introdueix una nova disposició addicional única sota el nom 'Altres mesures addicionals de flexibilització en matèria de comerç minorista, serveis socials, educació i universitats, ciència i innovació, biblioteques i museus, i esport professional i federat', l'objectiu, en el referent a l'esport, és remarcar l'aplicació dels articles 38 - 40 de la Ordre SND / 399/2020, de 9 de maig, per a la flexibilització de determinades restriccions d'àmbit nacional, establertes després de la declaració de l'estat d'alarma en aplicació de la fase 1 de el Pla per a la transició cap a una nova normalitat, que feien referència principalment a les condicions en que s'ha de desenvolupar l'activitat esportiva professional i federada en Centres d'Alt Rendiment.

Cal recordar també que els ajuntaments tenen la competència de mantenir certes restriccions en el seu àmbit d'acció malgrat les Ordres estatals. En aquest sentit, la utilització de la franja horària del matí per a nadar a la mar en alguns dels municipis de la C. Valenciana, com el de València, continuarà vigent fins que l'autoritat competent no anuncie el contrari. Per tant, s'haurà de consultar amb les autoritats municipals per saber-ne més.

Últimes notícies