18/06/2020- 11:32:38

Alfredo Ballester: "Hem de remar en la mateixa direcció i aconseguir que l'esport valencià siga digne d'admirar i practicar"


La interrupció per motius d'estudis durant una temporada i la paralització de les competicions en aquest 2020. Aquestes han estat les úniques ocasions en què aquest àrbitre de waterpolo de la FNCV no ha pogut exercir dins de les 7 temporades totals, el que no li ha impedit seguir vinculat a aquesta

 

Va començar com a esportista, practicant la natació i el waterpolo, disciplines esportives a les que va estar lligat posteriorment en l'àmbit laboral.
Durant els anys que va entrenar al Waterpolo CN Godella, va aconseguir el títol d'Àrbitre de Waterpolo de la FNCV. De les set temporades que porta arbitrant, ha estat treballant, a més, com a entrenador de natació al CN Aquàtic Morvedre durant les tres últimes.
No obstant això, aquest graduat en Ciències de l'Activitat Física i l'Esport també s'ha mogut fora de l'àmbit de la FNCV, a la recerca d'una feina estable en el món de l'educació. Actualment es troba finalitzant el Grau en Magisteri de Primària.

Te'n recordes de com vas viure el dia en què es va decretar l'estat d'alarma?

El vaig sentir a la ràdio, ja que en aquest moment estava de camí a una inscripció a una borsa de treball presencial a Mallorca. Vaig passar més d'un mes confinat allà fins que vaig poder tornar a ma casa, a Burjassot... ho vaig viure de la millor manera que vaig poder.
Els telenotícies i programes de televisió produïen moltes notícies seguides per mantenir-nos informats però això produïa en mi una preocupació cada vegada més seriosa: estava en un lloc que no era ma casa i amb la meua família lluny, tot i que també cal dir que a Mallorca em van tractar genial i vaig poder estar positiu en tot moment.

 

De quina manera estàs contribuint a mitigar l'expansió del COVID-19 durant aquest temps?

El primer que em vaig plantejar és no infectar. No per mi només, sinó perquè no s'infectaren els altres. Tasques tan simples com portar la mascareta, rentar-se les mans o respectar les distàncies són essencials per no ajudar a propagar el virus.

 

Has ajudat d'alguna manera a persones, comerços, etc., que s'han vist greument afectats?

La veritat és que sí. Incentivar el consum de productes dels comerços de barri és vital perquè aquestes persones es queden on estan i continuen amb el seu treball durant molts anys més. A més, he estat contribuint a la formació escolar via online de l'alumnat de Primària del Col·legi San Bartolomé de Godella, participant en la realització de tasques de les assignatures que corresponien.

 

Com ha afectat l'estat d'alarma al sector de l'Educació?

És una aturada considerable, i la responsabilitats dels mestres i professors és tanta que vam haver de modificar la programació anual docent per endinsar-nos en un món que encara no està preparat per a aquesta professió.

 

En què t'ha afectat personalment l'estat d'alarma?

M'ha afectat molt més del que creia. El no efectuar les teues tasques quotidianes amb normalitat i mantenir-te en casa sense poder eixir ni un minut al carrer és estressant i desestabilitzador. Sóc una persona sociable i necessite en molts moments interactuar amb gent del meu voltant. Encara que ho faig de forma online, ho veig massa fred.
Trobe a faltar poder anar a treballar en allò que és i ha estat la meua vida: les diferents disciplines esportives de la natació.

 

Quin partit esperaves que fora l'últim de la temporada com a àrbitre de waterpolo?

Malauradament aquest any era l'any en que em presentaven al curs d'àrbitre nacional de Waterpolo, on podia optar a pujar de nivell. M'imaginava ja concloent la meua temporada arbitral en el Campionat d'Espanya Cadet, que és on es realitzava l'examen pràctic del curs.

 

Quina ha estat en realitat?

Els meus darrers partits arbitrats van ser a Natzaret: unes trobades molt difícils i, al mateixa temps, molt motivadors per a mi. Els partits van transcórrer correctament i vaig acabar molt satisfet amb la nostra tasca arbitral d'aquest dia. A més, coincidia amb que em preparava per anar a pel Campionat d'Espanya Infantil per Comunitats com a àrbitre assistent i veia que el meu nivell anava augmentant amb el transcurs de la temporada.

 

Podrien ser aquests partits els que millors records et porten d'aquesta temporada?

Natzaret va ser especial per la intensitat de les trobades i per la responsabilitat que tenia de fer-ho bé, encara que és cert que el moment que haguera recordat millor haguera estat unes setmanes després, en el Campionat d'Espanya Infantil de Waterpolo per Comunitats, o bé a la finalització de la temporada autonòmica.

 

En aquests 7 anys que portes exercint com a àrbitre de waterpolo, com has vist l'evolució de l'arbitratge valencià en aquesta disciplina?

En tot aquest temps, gràcies a la Federació i al grup arbitral al que pertany, ha augmentat el nombre de nous àrbitres i el nivell d'arbitratge de tots i totes.
Cal donar les gràcies a les persones que es dediquen a això perquè, en la majoria de les ocasions, és de manera vocacional: el treball d'àrbitre és insuficient com per poder viure d'això.

 

Explica'ns com es viuen les competicions sent àrbitre per a qui no conega molt bé en què consisteixen les funcions i rutines.

La normativa és molt estricta. L'àrbitre ha d'estar mitja hora abans com a mínim en la instal·lació per poder controlar que tot el material necessari per disputar un partit estiga en bon estat i en el seu lloc corresponent.
Un cop realitzada aquesta funció, la parella arbitral controla que ningú faça trampa, posant-se substàncies greixoses en la pell perquè no els puguen agafar amb facilitat, o que tinguen les ungles curtes per no fer mal a l'oponent.
Es crida als capitans/es de cada equip per recordar el Fair Play i recordar alguns aspectes del reglament. Un cop fet això, últimes indicacions per establir el criteri arbitral entre tots dos i iniciar el partit. Durant el partit, la parella arbitral es coordina de la manera més homogènia i correcta possible. A la conclusió del mateix, es tanca l'acta i els dos àrbitres es dirigeixen al vestuari per canviar-se.
Els partits es viuen amb gran responsabilitat i màxima imparcialitat, però sempre gaudint del que s'està realitzant.

 

Alguna consideració més que vulgues fer respecte a aquesta disciplina valenciana?

L'esport és el que compartim totes les persones, hem d'estar a l'altura de la mateixa. Tots els que formem part, en aquest cas, del Waterpolo hem de remar en la mateixa direcció i aconseguir que l'esport valencià siga digne d'admirar i practicar.
Considere que la societat ha de fer un pas endavant en el respecte al professional de l'arbitratge: encara seguim tenint moltes maneres de millorar el nostre comportament. Els esportistes han de gaudir del que és l'esport, no s'han de preocupar per comportaments d'algun familiar poc empàtic.

 

Un missatge que vulgues enviar a la gent que ens llig?
Vull agrair a totes les persones que estan actuant des del respecte i el comportament cabal en aquest temps que ens ha tocat passar.

 

Gràcies, Freddy!

Últimes notícies